La 24 februarie 2025, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat astăzi o conferință de presă pentru a lansa oficial concursurile de referință pentru mediul de afaceri: „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” pentru anul 2024. De asemenea, au fost prezentate principalele rezultate ale Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”2025.
Evenimentul a reunit parteneri strategici și reprezentanți ai instituțiilor cheie din domeniul proprietății intelectuale, calității și protecției consumatorilor, printre care:
- Eugeniu Rusu, Director General, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI);
- Sergiu Dărănuță, Șef, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC);
- Aliona Buruiană, Vicedirector, Institutul de Standardizare din Moldova (ISM);
- Natalia Cheptea, Ofițer, Centrul Național Anticorupție (CNA).
Potrivit lui Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, aceste concursuri reprezintă mai mult decât simple recunoașteri ale succesului:
„Concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” sunt platforme esențiale pentru promovarea excelenței în afaceri și creșterea competitivității companiilor autohtone. Participanții beneficiază de promovare extinsă, consultanță specializată, seminare de instruire și servicii gratuite de pre-diagnoză, toate acestea contribuind la consolidarea poziției lor pe piața internă și internațională.”
În acest context, Eugen Russu, Director General AGEPI, a subliniat importanța acestui concurs pentru mediul de afaceri:
„Concursul pe care îl lansăm astăzi are un rol important în stimularea inovării, consolidarea competitivității și promovarea unui climat de afaceri bazat pe respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. Prin intermediul acestei competiții, dorim să recunoaștem și să premiem acele mărci care nu doar că reprezintă identitatea afacerilor, dar contribuie și la dezvoltarea economiei noastre.Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este ferm angajată în susținerea inițiativelor care stimulează dezvoltarea și protecția mărcilor comerciale. Înregistrarea și protecția acestora nu doar că sporesc valoarea afacerilor, dar și oferă siguranță juridică, prevenind utilizarea neautorizată și consolidând încrederea consumatorilor.”
Concursul „Marca Comercială a Anului” ajuns la ediția a XXII-a –organizat de CCI a RM în parteneriat cu AGEPI, CNSM, CNA și UNFPA, evidențiază mărcile comerciale de succes. Participanții concurează pentru Premiul Mare „Mercuriul de Aur” simbol al aprecierii înalte pentru cele mai eficiente strategii de marketing, care este acordat pe baza unei evaluări care se realizează cu maximă obiectivitate, prin evaluarea unui juriu de specialitate, completată de un sondaj realizat în rândul consumatorilor.
Pentru ediția 2025 vor fi acordate:
- 14 categorii de nominalizare, cu premii sub formă de statuete „Mercuriul de Aur” sau trofee de cristal în funcție de criteriul de profesionalism;
- Premii speciale pentru integritate și locuri de muncă prietenoase familiei.
- Nou -Două nominalizări speciale dedicate antreprenoriatului social și implementării învățământului dual;
- De asemenea, vor fi acordate două nominalizări pe baza preferințelor de consum: „Aprecierea consumatorilor”, „Marcă locală”.
Statistica edițiilor anterioare:
- În cadrul ediției din 2024, au participat 112 mărci, toate fiind premiate pentru realizările lor remarcabile.
- De-a lungul celor 21 de ediții ale concursului, au fost înregistrate peste 1900 de mărci.
Concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor”
Ajuns la ediția a XI-a, acest concurs recunoaște excelența în managementul calității. Organizat în parteneriat cu Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova (MOLDAC) și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor ISSPNPC, oferă participanților Trofeul „Zeița Calității”, simbol al standardelor ridicate în domeniu. Concursul reprezintă o etapă importantă în pregătirea întreprinderilor pentru promovarea produselor pe piețele externe, iar criteriile de autoevaluare permit participanților să obțină o imagine obiectivă a activității lor, contribuind la stabilirea de noi obiective strategice. Obiectivul concursului este acordarea prestigiosului Trofeu „Zeița Calității”, simbol al aprecierii înalte pentru cele mai eficiente strategii de management și bune practice în domeiul.
Sergiu Dărănuță, Șef al Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC), a subliniat în cadrul conferinței că acest concurs se numără printre cele mai transparente și de încredere pentru consumatori:
’’Ca instituție de control, noi garantăm consumatorului că premiul mare „Zeița Calității” va fi acordat pe deplin și meritat unui agent economic. Vrem să asigurăm că orice sondaj, orice întrebare care va apărea în cadrul concursului va fi consultată cu consumatorii, vom ști opinia lor la zi, vom cunoaște ce crede un consumator sau altul despre un agent economic, despre un produs sau serviciu. De fapt, asta și este misiunea noastră. Echipa de experți va fi formată din cei mai buni specialiști, cu cea mai vastă experiență, în cadrul jurizării.”
În acest an, Regulamentul concursului a fost actualizat, a fost extinsă lista de standarde pentru sistemele de management, ceea ce deschide oportunități de participare pentru un număr mai mare de companii din diverse domenii de activitate.
Statistica edițiilor anterioare:
La ediția din 2024, 45 de companii au participat, dintre care 40 au fost laureați și au obținut „Zeița Calității”, iar 5 au primit distincții de Diplomant. De-a lungul celor 10 ediții ale concursului, 495 de companii au fost premiate.
Etapele concursurilor:
- 28 martie 2025 – Termen limită pentru depunerea cererilor;
- 9 aprilie 2025 – Depunerea pachetelor de prezentare;
- 2-14 aprilie 2025 – Sondajul de opinie a consumatorilor;
- 15-25 aprilie 2025 – Evaluarea de către juriul de specialitate;
- Iunie 2025 – Gala Businessului Moldovenesc, ceremonia de premiere.
Înscrierile pentru concursuri sunt deschise din 24.02.2025 pâna la 28.03.2025. Companiile interesate pot consulta toate materialele și documentele necesare pentru depunerea cererii de participare pe site-ul oficial al CCI a RM, la categoria concursuri:
- Concursul „Marca Comercială a Anului”;
- Concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor”.
Rezultatele Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova” ediția XXII
La final de conferință, Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a subliniat impactul și rezultatele ediției din acest an, a Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”.
„Sub sloganul „Acasă. Autentic. Autohton.”, ediția XXII a expoziției a reconfirmat importanța acestui eveniment pentru economia națională. Cu 370 de agenți economici prezenți și peste 60.000 de vizitatori, „Fabricat în Moldova” a generat noi oportunități de afaceri și a consolidat relațiile comerciale la nivel național și internațional.”
Rezultate-cheie ale expoziției:
- Peste 70 de parteneriate și acorduri de intenție semnate;
- 370 de companii participante din diverse industrii;
- Vizitatori din țările UE, Ucraina, Turcia, creând oportunități pentru extinderea piețelor;
- Prezența liderilor de stat, inclusiv Președinta Maia Sandu și Prim-ministrul Dorin Recean.
La ediția curentă au fost prezente 18 standuri colective, reprezentând 15 consilii raionale (Hîncești, Leova, Nisporeni, Călărași, Criuleni, Ungheni, Sîngerei, Cimișlia, Strășeni, Cahul, Căușeni, UTA Găgăuzia), precum și standurile Colectiv IFAD, UN Women și Eco Local.
Ediția din 2025 și-a reafirmat rolul de platformă esențială pentru promovarea produselor autohtone. Prin urmare, Camera de Comerț și Industrie a RM va continua tradiția organizării acestei expoziții, sprijinind dezvoltarea afacerilor autohtone și promovarea produselor autentice și autohtone pe piața națională și internațională.
Conferința s-a încheiat cu înmânarea diplomelor pentru partenerii media în semn de apreciere pentru parteneriatul valoros în promovarea și susținerea Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova” ediția XXII.